Джордж Сорос и Съветът на Европа поставят основите на
Европейски Ромски институт

26.03.2015

Финансистът и филантроп Джордж Сорос и Съветът на Европа оповестиха създаването на Европейски Ромски институт. Сорос, който е председател на Фондациите Отворено общество и генералният секретар на СЕ Турбьорн Ягланд публикуваха съвместно изявление, в което обявиха старта на инициативата.

още

Конкурс за обучение и стипендии на ЦЕУ-Будапеща
за 2015/2016 г.

 12.03.2015

Централноевропейският университет в Будапеща обявява конкурс за обучение и стипендии за академичната 2015/2016 г.

В ЦЕУ се обучават и работят студенти и преподаватели от цял свят. Студентите, обучаващи се в магистърски и докторски програми, получават междудисциплинно образование и имат възможността да обсъждат едни от най-острите обществени проблеми. ЦЕУ е акредитиран в САЩ и Унгария.

още

Перспектива за ромските жени

09.03.2015

На 9-ти март 2015 г. се проведе семинар под надслов "Перспектива за ромските жени", посветен на Международния ден на жената - 8-ми март. Организатор на събитието беше посолството на Кралство Норвегия, което традиционно отбелязва този празник с публични събития, свързани с жените и тяхната роля в модерното общество.

Тази година акцентът беше поставен върху промяната на ролята на жените в ромското общество. Ромски жени, успели в професията си на различни поприща в частния и обществения сектор, споделиха трудностите, които са срещнали и продължават да срещат по пътя на професионалната и личната реализация.

още

Образованието: за някои повече, отколкото за други

01.03.2015

Екип на Програма "Управление и публични политики" на Институт "Отворено общество" – София участва във втората национална среща на общинските образователни експерти, организирана от НСОРБ. Събитието се проведе в периода 25-27 февруари в град Варна и в него се включиха над 200 общински експерти и представители на общинските власти. Участие взеха и главният секретар на Министерството на образованието и науката Красимир Вълчев и Иван Модев, гл. директор на главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" към МОН.

още

Дискусия за развитието на Стажантската програма за млади роми

26.02.2015

На 26.02.2015 г. посолството на САЩ в България беше домакин на дискусия за развитието на Стажантската програма за млади роми, която се изпълнява в партньорство с Институт "Отворено Общество" – София. Стажантите, участвали в програмата през лятото на 2013 и 2014 година, се срещнаха с представители на посолствата на Финландия, Холандия, Норвегия и Великобритания в София, със служители на Държавния департамент на САЩ, както и с представители на американски посолства в Централна и Източна Европа.

още

За ранния прием в елитните гимназии

02.02.2015

"Дебатът за това езиковите и хуманитарните гимназии да получават правото да приемат ученици след IV клас, а не както досега - след VII клас, е отново във фокуса на общественото внимание. Образователната система и нейното премоделиране с новия закон за предучилищното и училищното образование ще имат решаваща роля за това дали България ще има "елитарен" или "демократичен" елит". Това се казва в анализа на Боян Захариев и Илко Йорданов "Училищата се различават по най-слабите ученици, а не по най-добрите", публикуван в днешния брой на вестник Сега.

още

"Отворено общество" набира анкетьори за град София и София-област

29.01.2015

Във връзка с провеждането на поредица от представителни проучвания, социологическият екип на Институт "Отворено общество" – София търси подходящи анкетьори за град София и София-област.

Предлаганата заетост е дългосрочна и е обвързана с изпълнение на конкретни задачи.

Заплащането е съответно на изпълнението на конкретното задание.

На одобрените лица ще бъде предложен граждански договор.

още

Една седмица до изтичането на срока на конкурса
за стипендии в ЦЕУ

26.01.2015

Централноевропейският университет в Будапеща напомня, че срокът на обявения конкурс за обучение и стипендии за академичната 2015/2016 г. изтича на 1 февруари 2015 г.

В ЦЕУ се обучават и работят студенти и преподаватели от цял свят. Студентите, обучаващи се в магистърски и докторски програми, получават междудисциплинно образование и имат възможността да обсъждат едни от най-острите обществени проблеми. ЦЕУ е акредитиран в САЩ и Унгария.

още

ИОО посрещна сурвакари по повод
настъпването на ромската Нова година

14.01.2015

По случай празника Васильовден или както още е известен – "Василица" (Ромската нова година) ученици от ОУ "Отец Паисий", гр. Кнежа и СОУ "Христо Смирненски", гр. Койнаре, посетиха Институт "Отворено общество" – София, за да отправят пожелания за здраве, благополучие и изобилие с ромски и български наричания и песни. Преданието гласи, че Св. Васил избавя ромите от смъртоносен капан, заложен от Дявола и от този момент става техен закрилник. Честванията започват на 13-ти януари и продължават 3 дни. В полунощ на 14 –ти януари настъпват Васильовден и Новата година. От този момент започва и сурвакането.

още

Меглена Кунева: По отношение на сигурността
не може да има Европа "на две скорости"

13.01.2015

"Борбата с тероризма е най-голямата битка, която сега светът трябва да проведе, защото това е борба за свобода. Затова е важно България да участва в общоевропейските усилия и да не допусне Европа "на две скорости" по отношение на сигурността".

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по повод на последните събития в Париж. Министър Кунева направи изявлението си по време на представянето на последното издание на Индекса на настигането на Институт "Отворено общество" – София.

Коментирайки незадоволителното място, което България заема в различните класации на Индекса, Меглена Кунева подчерта, че след присъединяването си към ЕС страната ни е загубила набраната инерция. "Нека обаче тези данни да не ни отчайват, а да ни мобилизират", призова вицепремиерът. Според Кунева догонването е въпрос на реформи, а не толкова на усвояване на еврофондовете. Тя подчерта, че най-важни са реформите в образованието, съдебната система и администрацията.

още

Индекс на настигането 2014:
България продължава да изостава в процеса на сближаване

13.01.2015

Осем години след влизането си в ЕС, България продължава да изостава в процеса на сближаване с по-развитите страни в Европа, се казва в изследване на Институт "Отворено общество" – София. България е на дъното на класацията сред страните-членки на ЕС в "Индекса на настигане" и при четирите основни категории на индекса: Икономика, Демокрация, Качество на живот и Добро управление.

В цялостната класация за 2014 г., България заема 29 място от 35 страни, като слиза една позиция по-долу в сравнение с индекса за 2011 г и 2013 г. и е на нивото от 2012 г.. По отделните категории страната се представя сравнително най-добре в категория Икономика, където заема 28 позиция, следвана от Демокрация (на 28 място) и Добро управление (на 29 позиция), но с по-малко точки. Страната ни се представя най-зле в категорията Качество на живот, където заема едно от последните места – 30 от 35, като тук се измерват индикатори по образование, здравеопазване и потребление.

още

НАСТИГАТ ЛИ СТРАНИТЕ ОТ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА
ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ ОТ ЕС?

09.01.2015

Катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски и Институт "Отворено общество" - София организират публична дискусия на тема "Настигат ли страните от Централна и Източна Европа останалите държави от ЕС? Мястото на България".

Участие в дискусията ще вземат Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и Румяна Коларова, ръководител на катедра "Политология", директор на магистърска програма "Европейска интеграция" и секретар по връзки с гражданското общество на Президента на Република България.

още

Декларация в подкрепа на БХК и против езика на омразата

19.12.2014

Група от неправителствени организации подписаха декларация до председателя на НС Цецка Цачева, в която изразяват подкрепа към Отвореното писмо на председателя на фондация "Български хелзинкски комитет" г-н Красимир Кънев от 17 декември 2014 г. Декларацията е по повод "вулгарното изказване от парламентарната трибуна на народния представител от Патриотичния фронт г-н Валери Симеонов". Според подписалите документа изявлението на г-н Симеонов "представлява фрапантен пример за реторика на омразата, каквато няма място в най-представителната институция на Република България".

още

Отново за речта на омразата – нов брой на ПОЛИТИКИ

19.12.2014

В новия брой на Политики ви представяме данните от националното представително проучване за обществените нагласи спрямо речта на омразата в България. Данните от изследването показват, че това явление е широко разпространено у нас: близо половината от българските граждани са чували изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствени групи, а всеки четвърти е чувал изказвания, които, според него, могат да доведат до използване на насилие срещу техни представители.

още

Конкурс за обучение и стипендии на
Централноевропейския университет 2015/2016

18.12.2014

Централноевропейският университет в Будапеща обявява конкурс за обучение и стипендии за академичната 2015/2016 г.

В ЦЕУ се обучават и работят студенти и преподаватели от цял свят. Студентите, обучаващи се в магистърски и докторски програми, получават междудисциплинно образование и имат възможността да обсъждат едни от най-острите обществени проблеми. ЦЕУ е акредитиран в САЩ и Унгария.

още

Обществени нагласи спрямо речта на омразата
в България през 2014

09.12.2014

Речта на омразата е широко разпространено явление у нас. През изминалата година близо половината от българските граждани са чували изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствени групи, а всеки четвърти е чувал изказвания, които, според него, могат да доведат до използване на насилие срещу техни представители. През 2014 година се отбелязва разширяване на множеството на обществените групи, които биват възприемани като обект на реч на омразата и за които има най-голяма вероятност да станат жертви на престъпления от омраза. През 2013 година тези обществени групи бяха три – роми, турци и хомосексуални. През 2014 година ромите остават основната група, която бива възприемана като обект на речта на омразата, но като най-често засягани се открояват вече пет, а не три малцинства - роми, турци, хомосексуални, чужденци и мюсюлмани.

Това са част от констатациите, които се съдържат в доклада на Институт "Отворено общество" – София "Обществени нагласи спрямо речта на омразата в България през 2014 година".

още

Ново изследване на обществените нагласи към речта на омразата

08.12.2014

На 9-ти декември 2014 г. Министерство на правосъдието и Институт "Отворено Общество" - София организират кръгла маса по темата "Мерки за ограничаване на речта на омразата в България". В рамките на дискусията ще бъдат представени резултатите от изследване "Обществени нагласи спрямо речта на омразата в България през 2014 година", осъществено от Институт "Отворено общество" – София.

още

Стратегията за висшето образование стъпва и на
данни от Рейтинговата система

01.12.2014

"Някои от основните постановки в Стратегията за висшето образование се основават на информация, извлечена от Рейтинговата система на висшите училища в България (РСВУ). Самите ВУЗ също вече променят собствените си стратегии за развитие на базата на данните от Рейтинговата система" . Това каза проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието, по време на официалното представяне на новото издание на РСВУ.

още

Излезе изданието на Рейтинговата система
на висшите училища в България за 2014 година

01.12.2014

Изборът на висше училище и професионално направление оказва съществено влияние върху шансовете на студентите за бъдеща реализация на пазара на труда. Това показват данните в новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. Оповестеното в понеделник четвърто издание на Рейтинговата система потвърждава наличието на големи различия в средните нива на доходи, безработица и приложение на придобитото висше образование сред висшистите в зависимост от завършеното професионално направление и висше училище. Значими разлики се наблюдават и по отношение на другите резултати от дейността на висшите училища.

още

Приключи третият конкурс по Програмата за подкрепа на НПО 


18.11.2014

649 проектни предложения бяха подадени в рамките на третия конкурс на Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на ЕИП. От тях 644 бяха подадени чрез Електронната система за подаване и управление на проекти (ЕСПУП). Други 5 НПО се възползваха от възможността да подадат микропроекти по пощата. Крайният срок за кандидатстване изтече в 17:00 ч. на 18 ноември 2014 г.

още

Обучение на блогъри за противодействие срещу езика на омразата

17.11.2014

Институт "Отворено общество" - София организира обучение на блогъри за противодействие срещу езика на омразата в интернет. Събитието привлече над 20 активни блогъри от цяла България, пишещи на разнообразни теми. На участниците беше предоставена възможността да се запознаят с проблема и да го обсъдят с експерти от България и представители на Съвета на Европа.

още

Институт "Отворено общество" – София предлага
промени в Правилника на НС

05.11.2014

Институт "Отворено общество" – София предлага серия от промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС).

Предлаганите промени се отнасят до осигуряването на възможност за безплатен достъп на гражданите до пълните текстове на действащото законодателство, осигуряването на публичност на законодателния процес, осигуряването на възможност на гражданите да участват ефективно в законодателния процес, гарантирането на качеството на законодателния процес, повишаване на прозрачността и отчетността при назначаването на членове на колективни органи от НС и др.

още

Публична лекция на съдия Александър Арабаджиев

30.10.2014

На 30 октомври 2014 година господин Александър Арабаджиев, българският съдия в Съда на ЕС, даде публична лекция по темата "Върховенството на правото според практиката на Съда на Европейския съюз".

Лекцията беше организирана съвместно от Националния институт на правосъдието, Българската асоциация за европейско право и Институт "Отворено общество" - София и премина при голям интерес.


още

Обучение на активни блогъри за противодействие
срещу езика на омразата

08.10.2014

Операторът на Програма за подкрепа на НПО в България организира безплатно еднодневно обучение на активни блогъри от страната за противодействие срещу езика на омразата в интернет. Обучението ще бъде на английски език и ще има практическа насоченост. То ще се води от експерт на Съвета на Европа и представители на български НПО.

Обучението ще се проведе на 17 ноември 2014 г. от 9.30 до 18.00 часа, в гр. София.

още

Посланик Викьор: "Силното гражданско общество е в основата на
стабилната демокрация"

02.10.2014

"Вярваме, че силното гражданско общество е в основата на стабилната демокрация". Това заяви Н.Пр. Гюро Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България, която присъства на информационната среща на Програмата за подкрепа на НПО във Варна. Посланик Викьор отново акцентира на един от приоритетите на Програмата – подкрепата за децата, младежите и ромското малцинство. "Ние имаме нужда от ръце с повече цветове", каза тя, обръщайки се към символа на Програмата – вплетените разноцветни ръце.

още

Стартира третият конкурс за набиране на проектни предложения
по Програмата за подкрепа на НПО в България

18.09.2014

Операторът на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП (2009-2014 г.) обявява начало на третия конкурс за набиране на проектни предложения. В рамките на два месеца допустимите кандидати ще имат възможност да подготвят и подадат проектните си предложения в четири тематични области: "Демокрация, права на човека и добро управление", "Социално включване и овластяване на уязвими групи", "Устойчиво развитие и опазване на околната среда", "Изграждане на капацитет на НПО".

още

Правна програма на ИОО организира кръгла маса

10.09.2014

Правна програма на Институт "Отворено общество" – София организира кръгла маса, на която ще представи своето изследване "Какво (не) знаем за председателите на върховните съдилища в държавите членки на Европейския съюз". Тя ще се проведе на 11 септември 2014 г. (четвъртък) от 14:00 до 16:00 часа в зала Матти-Д на НДК – София, пл. България 1 (малката сграда на НДК).

още

Обществено мнение и социални нагласи юли 2014 г.

03.08.2014

Негативните оценки за положението в страната се задържат на безпрецедентно високо ниво. Над 2/3 от анкетираните определят положението в страната като "непоносимо" и смятат, че през последната година страната се е развивала към "по-лошо". Същевременно делът на оптимистите за икономическото развитие на България спада до най-ниското си ниво за последните 6 години и е сравним с нивата от началото на икономическата криза през 2008 година.

Това сочат данните от последното изследване на общественото мнение, проведено от екип на Институт "Отворено общество" – София в периода 16 юни – 6 юли 2014 г. сред 1167 души.

още

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us