Приключи третият конкурс по Програмата за подкрепа на НПО 


18.11.2014

649 проектни предложения бяха подадени в рамките на третия конкурс на Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на ЕИП. От тях 644 бяха подадени чрез Електронната система за подаване и управление на проекти (ЕСПУП). Други 5 НПО се възползваха от възможността да подадат микропроекти по пощата. Крайният срок за кандидатстване изтече в 17:00 ч. на 18 ноември 2014 г.

още

Обучение на блогъри за противодействие срещу езика на омразата

17.11.2014

Институт "Отворено общество" - София организира обучение на блогъри за противодействие срещу езика на омразата в интернет. Събитието привлече над 20 активни блогъри от цяла България, пишещи на разнообразни теми. На участниците беше предоставена възможността да се запознаят с проблема и да го обсъдят с експерти от България и представители на Съвета на Европа.

още

Институт "Отворено общество" – София предлага
промени в Правилника на НС

05.11.2014

Институт "Отворено общество" – София предлага серия от промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС).

Предлаганите промени се отнасят до осигуряването на възможност за безплатен достъп на гражданите до пълните текстове на действащото законодателство, осигуряването на публичност на законодателния процес, осигуряването на възможност на гражданите да участват ефективно в законодателния процес, гарантирането на качеството на законодателния процес, повишаване на прозрачността и отчетността при назначаването на членове на колективни органи от НС и др.

още

Публична лекция на съдия Александър Арабаджиев

30.10.2014

На 30 октомври 2014 година господин Александър Арабаджиев, българският съдия в Съда на ЕС, даде публична лекция по темата "Върховенството на правото според практиката на Съда на Европейския съюз".

Лекцията беше организирана съвместно от Националния институт на правосъдието, Българската асоциация за европейско право и Институт "Отворено общество" - София и премина при голям интерес.


още

Обучение на активни блогъри за противодействие
срещу езика на омразата

08.10.2014

Операторът на Програма за подкрепа на НПО в България организира безплатно еднодневно обучение на активни блогъри от страната за противодействие срещу езика на омразата в интернет. Обучението ще бъде на английски език и ще има практическа насоченост. То ще се води от експерт на Съвета на Европа и представители на български НПО.

Обучението ще се проведе на 17 ноември 2014 г. от 9.30 до 18.00 часа, в гр. София.

още

Посланик Викьор: "Силното гражданско общество е в основата на
стабилната демокрация"

02.10.2014

"Вярваме, че силното гражданско общество е в основата на стабилната демокрация". Това заяви Н.Пр. Гюро Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България, която присъства на информационната среща на Програмата за подкрепа на НПО във Варна. Посланик Викьор отново акцентира на един от приоритетите на Програмата – подкрепата за децата, младежите и ромското малцинство. "Ние имаме нужда от ръце с повече цветове", каза тя, обръщайки се към символа на Програмата – вплетените разноцветни ръце.

още

Стартира третият конкурс за набиране на проектни предложения
по Програмата за подкрепа на НПО в България

18.09.2014

Операторът на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП (2009-2014 г.) обявява начало на третия конкурс за набиране на проектни предложения. В рамките на два месеца допустимите кандидати ще имат възможност да подготвят и подадат проектните си предложения в четири тематични области: "Демокрация, права на човека и добро управление", "Социално включване и овластяване на уязвими групи", "Устойчиво развитие и опазване на околната среда", "Изграждане на капацитет на НПО".

още

Правна програма на ИОО организира кръгла маса

10.09.2014

Правна програма на Институт "Отворено общество" – София организира кръгла маса, на която ще представи своето изследване "Какво (не) знаем за председателите на върховните съдилища в държавите членки на Европейския съюз". Тя ще се проведе на 11 септември 2014 г. (четвъртък) от 14:00 до 16:00 часа в зала Матти-Д на НДК – София, пл. България 1 (малката сграда на НДК).

още

Обществено мнение и социални нагласи юли 2014 г.

03.08.2014

Негативните оценки за положението в страната се задържат на безпрецедентно високо ниво. Над 2/3 от анкетираните определят положението в страната като "непоносимо" и смятат, че през последната година страната се е развивала към "по-лошо". Същевременно делът на оптимистите за икономическото развитие на България спада до най-ниското си ниво за последните 6 години и е сравним с нивата от началото на икономическата криза през 2008 година.

Това сочат данните от последното изследване на общественото мнение, проведено от екип на Институт "Отворено общество" – София в периода 16 юни – 6 юли 2014 г. сред 1167 души.

още

Публично съобщение за ценови предложения

14.07.2014

Институт "Отворено Общество" – София обявява публично съобщение за ценови предложения на основания чл. 9 ал. 2 от ПМС 118/20.05.2014 с предмет: Изработка на интернет базирана платформа за видео споделяне с прогнозна стойност на услугата 1900 лв. без ДДС.

още

Публично съобщение на ИОО – София за ценови предложения

11.07.2014

Институт "Отворено Общество" – София обявява публично съобщение за ценови предложения на основания чл. 9 ал. 2 от ПМС 118/20.05.2014 с предмет: Печат и разпространение на картички с прогнозна стойност на услугата 3000 лв. без ДДС.

още

Правна програма на Институт "Отворено общество" – София
обявява платена позиция за стажант-изследовател

07.07.2014

Правна програма на Институт "Отворено общество" – София търси кандидати за една 6 месечна платена позиция за стажант-изследовател в областта на обществените политики за насърчаване на равенството (Equality Policies).

През 2014-2015 година Институт "Отворено общество" - София е една от 26-те организации, които са избрани за участие в Think Tank Young Professional Development Program на the Think Tank Fund към мрежата от Фондации +Отворено общество".

още

Кръгла маса "Условия за приложението на чл. 7 от Договора за ЕС"

24.06.2014

Какви действия или бездействия от страна на държавите-членки могат да представляват нарушение на чл. 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС)? Как и кой установява факта на нарушението? Как може да се развие процедурата по чл. 7 от ДЕС? Трябва ли и как Европейската комисия да наблюдава състоянието на правовата държава в държавите-членки на ЕС?

Това са част от въпросите, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на тема "Условия за приложението на чл. 7 от Договора за Европейски съюз".

още

Учредяване на Национална експертна асоциация
за социални и интеграционни политики

20.06.2014

На 19-20 юни 2014 г. в община Вълчедръм беше проведена обучителна среща на тема "Политики за междуинституционално сътрудничество на общинско и регионално ниво в областта на социалната политика – образование, социални услуги и интеграция на ромите в администрацията". Тя се осъществи с подкрепата на Институт "Отворено общество" - София, Националното сдружение на общините в Република България и МЕРИ – България.

още

Резултати от фотоконкурс "Виждам те – Виж ме"

10.06.2014

Приключи фотоконкурсът "Виждам те – виж ме". Неговата цел беше да покаже позитивната страна на живота на българите и ромите заедно. Общо в двете категории на конкурса – "Индивидуална снимка" и "Фоторазказ" - получихме над 160 фотографии от всички краища на България, както и от участници извън страната. Някои от фотографиите са правени с професионални камери, други са обработвани със софтуер, трети са правени с телефон, четвърти с - неясно какви устройства, но всички снимки имат послание.

още

Конференция "Визии за Европа"

16.05.2014

"Европейският проект не бива да се приема като даденост, особено в момент на силно изразен евроскептицизъм, породен от кризата. Постиженията на Европа трябва непрекъснато да се надграждат, а това може да стане само с помощта на гражданското общество". Това каза Саша Безуханова, основател на гражданската платформа за дебати MoveBG, при откриването на конференцията "Визии за Европа".

още

"Отворено общество" набира анкетьори
за град София и София-област 

15.05.2014

Във връзка с провеждането на поредица от представителни проучвания, социологическият екип на Институт "Отворено общество" – София търси подходящи анкетьори за град София и София-област.

Предлаганата заетост е дългосрочна и е обвързана с изпълнение на конкретни задачи. Заплащането е съответно на изпълнението на конкретното задание.

На одобрените лица ще бъде предложен граждански договор.

Кандидатите трябва да изпратят автобиография и мотивационно писмо в срок до 25.05.2014 г.

още

Институт "Отворено общество" – София организира фотоконкурс

12.05.2014

Каним Ви да погледнете през обектива живота на българите и ромите заедно в България. Как можем да живеем заедно? Какво ежедневие споделяме? Къде се срещаме и къде се разминаваме? Познаваме ли се? Можем ли да мечтаем заедно?

Институт "Отворено общество" – София организира фотоконкурс, озаглавен "ВИЖДАМ те – ВИЖ ме". В могат да участват със свои снимки както професионални фотографи, така и любители. Снимките ще бъдат оценяване от тричленно жури, състоящо се от специалисти съответно в областите на визуалните изкуства, комуникациите и ромската интеграция. Снимките ще бъдат класирани в две категории - индивидуални снимки и фоторазказ, като победителите в съответните категории ще получат парична награда в размер на 500 лева.

още

Институт "Отворено общество" – София обявява публична покана
за участие в процедура за избор на независим одитор

07.05.2014

Фондация Институт "Отворено общество" - София - Оператор на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г. обявява публична покана за участие в процедура за избор на независим одитор с предмет на възлагане: "Извършване на договорени процедури за проверка на финансови отчети на бенефициенти по проекти, финансирани в рамките на Първия конкурс по Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г."

още

Нов срок за кандидатстване за стажантска програма за роми
"Мост към кариерното развитие"

01.05.2014

Посолството на Съединените американски щати в София обявява нов краен срок за кандидатстване за стажантската програма за роми "Мост към кариерно развитие". Срокът за подаване на документи се удължава до 9 май 2014 г.

още

Представянето на България в информационното табло на EС
в областта на правосъдието за 2014 г.

28.04.2014

Институт "Отворено общество" - София, в партньорство с Министерството на правосъдието, организира конференция на тема "България в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието".

Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието е информационно средство, което обобщава и популяризира обективни и сравними данни за качеството, независимостта и ефикасността на правосъдните системи във всички държави членки и има за цел да подпомага ЕС и държавите членки за постигане на по-ефективно правосъдие.

още

Гласувайте като европейци.
Информационна кампания за изборите за ЕП

24.04.2014

Над 1 милион българи живеят в други страни от Европейския съюз. Като европейски граждани, те имат правото да избират и да бъдат избирани на изборите за Европейски парламент във всяка страна от ЕС.

Институт "Отворено общество" – София стартира кампания, която си поставя за цел да информира българските граждани, живеещи в чужбина или в България за изборите за Европейски парламент (22-25 май 2014 г.) за това кога, къде и как могат да гласуват.

още

Конкурс за стипендии за студенти от ромски произход

09.04.2014

Програмата РМУСП (Roma Memorial University Scholarship Programme, RMUSP) предоставя чрез отворен конкурс стипендии за академични постижения на студенти от ромски произход, които са граждани на Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия, Турция, Черна гора, Чехия, Унгария или Хърватска.

Кандидатите за стипендия трябва да се обучават в програми за степен бакалавър, магистър или доктор в утвърдени висши училища, акредитирани от съответната държава, на която студентът е гражданин или където пребивава постоянно.

още

Стажантска програма за роми: мост към кариерното развитие

08.04.2014

Посолството на Съединените американски щати в София, в сътрудничество с Институт "Отворено общество" – София, обявява пет позиции за стажанти от ромски произход през лятото на 2014 г.

Стажантската програма е предназначена за български роми, които или в момента следват, или наскоро са завършили висше образование. В зависимост от съответната им специалност, научни интереси и качества, стажантите ще работят в един от петте отдела на посолството за период от десет седмици, считано от края на м. юни.

още

8-ми април – Международен ден на ромите

08.04.2014

С около 10-12 милиона души, живеещи в Европа, ромите са най-голямото етническо малцинство на континента. В продължение на десетилетия те са обект на предразсъдъци, митология, дискриминация, депортиране, робство и геноцид и живеят извън границите на обществото.

Колкото повече светът изтрива границите си, толкова повече неговите граждани би трябвало да разчупят предразсъдъците си и да живеят като свободни хора. Европа е пълна с роми, които са ученици и учители, лекари и медицински сестри, адвокати, инженери, музиканти, художници.

още

Приключи вторият конкурс по Програмата за подкрепа на НПО

31.03.2014

624 проектни предложения бяха подадени в рамките на втория конкурс на Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на ЕИП. От тях 619 бяха подадени чрез Електронната система за подаване и управление на проекти (ЕСПУП). Други 5 НПО се възползваха от възможността да подадат микропроекти по пощата. Крайният срок за кандидатстване изтече в 17:00 ч. на 31 март 2014 г.

По първа тематична област – "Демокрация, права на човека и добро управление" – в ЕСПУП бяха подадени 169 проекта. По тематична област "Социално включване и овластяване на уязвими групи" постъпиха 197 проекта. В третата тематична област – "Устойчиво развитие и опазване на околната среда" – бяха подадени 79 проектни предложения, а в четвъртата – "Изграждане на капацитет на НПО" – 167.

още

"Отворено общество" набира анкетьори за област Видин 

03.02. 2014

Във връзка с провеждането на поредица от представителни проучвания, социологическият екип на Институт "Отворено общество" – София търси подходящи кандидати за областен координатор и анкетьори за област Видин.

След извършване на предварителен подбор по документи, допуснатите кандидати ще бъдат поканени за интервю.

Кандидатите трябва да изпратят автобиография и мотивационно писмо в срок до 16.02.2014 на e-mail адрес: opendata@osi.bg

още

Излезе новото издание на Рейтинговата система
на висшите училища в България

31.01.2014

Изборът на висше училище и професионално направление може да има съществено влияние върху шансовете на студентите за бъдеща реализация на пазара на труда, показват данните в новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. Оповестеното в петък (31.01.2014 г.) трето издание на Рейтинговата система потвърждава наличието на големи различия в средните нива на доходи, безработица и приложение на придобитото висше образование сред висшистите в зависимост от завършеното професионално направление и висше училище. Значими разлики се наблюдават и по отношение на другите резултати от дейността на висшите училища.

още

Рейтинговата система увеличава прозрачността
на висшето образование в България

31.01.2014

Рейтинговата система на висшите училища в България (РСВУ) е средство за повишаване на прозрачността в тази сфера. Тя предоставя база за управление и за вземане на управленски решения във висшето образование. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова на пресконференция, на която беше представено третото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. По нейните думи тя представлява мост между образованието и пазара на труда.

още

Интеграционни политики: кой има полза?

30.01.2014

Институт "Отворено общество" – София е партньор в осъществяване на проекта "Интеграционни политики: кой има полза? Разработване и прилагане на показатели в обществените дебати за интеграцията" (MIPEX 2015), който се осъществява от Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) и Migration Policy Group (MPG). Проектът цели да информира и ангажира основните участници в интеграционните политики относно възможностите за използване на показатели за подобряване на управлението на процеса на интеграция и ефективността на интеграционните политики.

още

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us