Декларация в подкрепа на БХК и против езика на омразата

19.12.2014

Група от неправителствени организации подписаха декларация до председателя на НС Цецка Цачева, в която изразяват подкрепа към Отвореното писмо на председателя на фондация "Български хелзинкски комитет" г-н Красимир Кънев от 17 декември 2014 г. Декларацията е по повод "вулгарното изказване от парламентарната трибуна на народния представител от Патриотичния фронт г-н Валери Симеонов". Според подписалите документа изявлението на г-н Симеонов "представлява фрапантен пример за реторика на омразата, каквато няма място в най-представителната институция на Република България".

още

Отново за речта на омразата – нов брой на ПОЛИТИКИ

19.12.2014

В новия брой на Политики ви представяме данните от националното представително проучване за обществените нагласи спрямо речта на омразата в България. Данните от изследването показват, че това явление е широко разпространено у нас: близо половината от българските граждани са чували изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствени групи, а всеки четвърти е чувал изказвания, които, според него, могат да доведат до използване на насилие срещу техни представители.

още

Конкурс за обучение и стипендии на
Централноевропейския университет 2015/2016

18.12.2014

Централноевропейският университет в Будапеща обявява конкурс за обучение и стипендии за академичната 2015/2016 г.

В ЦЕУ се обучават и работят студенти и преподаватели от цял свят. Студентите, обучаващи се в магистърски и докторски програми, получават междудисциплинно образование и имат възможността да обсъждат едни от най-острите обществени проблеми. ЦЕУ е акредитиран в САЩ и Унгария.

още

Обществени нагласи спрямо речта на омразата
в България през 2014

09.12.2014

Речта на омразата е широко разпространено явление у нас. През изминалата година близо половината от българските граждани са чували изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствени групи, а всеки четвърти е чувал изказвания, които, според него, могат да доведат до използване на насилие срещу техни представители. През 2014 година се отбелязва разширяване на множеството на обществените групи, които биват възприемани като обект на реч на омразата и за които има най-голяма вероятност да станат жертви на престъпления от омраза. През 2013 година тези обществени групи бяха три – роми, турци и хомосексуални. През 2014 година ромите остават основната група, която бива възприемана като обект на речта на омразата, но като най-често засягани се открояват вече пет, а не три малцинства - роми, турци, хомосексуални, чужденци и мюсюлмани.

Това са част от констатациите, които се съдържат в доклада на Институт "Отворено общество" – София "Обществени нагласи спрямо речта на омразата в България през 2014 година".

още

Ново изследване на обществените нагласи към речта на омразата

08.12.2014

На 9-ти декември 2014 г. Министерство на правосъдието и Институт "Отворено Общество" - София организират кръгла маса по темата "Мерки за ограничаване на речта на омразата в България". В рамките на дискусията ще бъдат представени резултатите от изследване "Обществени нагласи спрямо речта на омразата в България през 2014 година", осъществено от Институт "Отворено общество" – София.

още

Стратегията за висшето образование стъпва и на
данни от Рейтинговата система

01.12.2014

"Някои от основните постановки в Стратегията за висшето образование се основават на информация, извлечена от Рейтинговата система на висшите училища в България (РСВУ). Самите ВУЗ също вече променят собствените си стратегии за развитие на базата на данните от Рейтинговата система" . Това каза проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието, по време на официалното представяне на новото издание на РСВУ.

още

Излезе изданието на Рейтинговата система
на висшите училища в България за 2014 година

01.12.2014

Изборът на висше училище и професионално направление оказва съществено влияние върху шансовете на студентите за бъдеща реализация на пазара на труда. Това показват данните в новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. Оповестеното в понеделник четвърто издание на Рейтинговата система потвърждава наличието на големи различия в средните нива на доходи, безработица и приложение на придобитото висше образование сред висшистите в зависимост от завършеното професионално направление и висше училище. Значими разлики се наблюдават и по отношение на другите резултати от дейността на висшите училища.

още

Приключи третият конкурс по Програмата за подкрепа на НПО 


18.11.2014

649 проектни предложения бяха подадени в рамките на третия конкурс на Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на ЕИП. От тях 644 бяха подадени чрез Електронната система за подаване и управление на проекти (ЕСПУП). Други 5 НПО се възползваха от възможността да подадат микропроекти по пощата. Крайният срок за кандидатстване изтече в 17:00 ч. на 18 ноември 2014 г.

още

Обучение на блогъри за противодействие срещу езика на омразата

17.11.2014

Институт "Отворено общество" - София организира обучение на блогъри за противодействие срещу езика на омразата в интернет. Събитието привлече над 20 активни блогъри от цяла България, пишещи на разнообразни теми. На участниците беше предоставена възможността да се запознаят с проблема и да го обсъдят с експерти от България и представители на Съвета на Европа.

още

Институт "Отворено общество" – София предлага
промени в Правилника на НС

05.11.2014

Институт "Отворено общество" – София предлага серия от промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС).

Предлаганите промени се отнасят до осигуряването на възможност за безплатен достъп на гражданите до пълните текстове на действащото законодателство, осигуряването на публичност на законодателния процес, осигуряването на възможност на гражданите да участват ефективно в законодателния процес, гарантирането на качеството на законодателния процес, повишаване на прозрачността и отчетността при назначаването на членове на колективни органи от НС и др.

още

Публична лекция на съдия Александър Арабаджиев

30.10.2014

На 30 октомври 2014 година господин Александър Арабаджиев, българският съдия в Съда на ЕС, даде публична лекция по темата "Върховенството на правото според практиката на Съда на Европейския съюз".

Лекцията беше организирана съвместно от Националния институт на правосъдието, Българската асоциация за европейско право и Институт "Отворено общество" - София и премина при голям интерес.


още

Обучение на активни блогъри за противодействие
срещу езика на омразата

08.10.2014

Операторът на Програма за подкрепа на НПО в България организира безплатно еднодневно обучение на активни блогъри от страната за противодействие срещу езика на омразата в интернет. Обучението ще бъде на английски език и ще има практическа насоченост. То ще се води от експерт на Съвета на Европа и представители на български НПО.

Обучението ще се проведе на 17 ноември 2014 г. от 9.30 до 18.00 часа, в гр. София.

още

Посланик Викьор: "Силното гражданско общество е в основата на
стабилната демокрация"

02.10.2014

"Вярваме, че силното гражданско общество е в основата на стабилната демокрация". Това заяви Н.Пр. Гюро Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България, която присъства на информационната среща на Програмата за подкрепа на НПО във Варна. Посланик Викьор отново акцентира на един от приоритетите на Програмата – подкрепата за децата, младежите и ромското малцинство. "Ние имаме нужда от ръце с повече цветове", каза тя, обръщайки се към символа на Програмата – вплетените разноцветни ръце.

още

Стартира третият конкурс за набиране на проектни предложения
по Програмата за подкрепа на НПО в България

18.09.2014

Операторът на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП (2009-2014 г.) обявява начало на третия конкурс за набиране на проектни предложения. В рамките на два месеца допустимите кандидати ще имат възможност да подготвят и подадат проектните си предложения в четири тематични области: "Демокрация, права на човека и добро управление", "Социално включване и овластяване на уязвими групи", "Устойчиво развитие и опазване на околната среда", "Изграждане на капацитет на НПО".

още

Правна програма на ИОО организира кръгла маса

10.09.2014

Правна програма на Институт "Отворено общество" – София организира кръгла маса, на която ще представи своето изследване "Какво (не) знаем за председателите на върховните съдилища в държавите членки на Европейския съюз". Тя ще се проведе на 11 септември 2014 г. (четвъртък) от 14:00 до 16:00 часа в зала Матти-Д на НДК – София, пл. България 1 (малката сграда на НДК).

още

Обществено мнение и социални нагласи юли 2014 г.

03.08.2014

Негативните оценки за положението в страната се задържат на безпрецедентно високо ниво. Над 2/3 от анкетираните определят положението в страната като "непоносимо" и смятат, че през последната година страната се е развивала към "по-лошо". Същевременно делът на оптимистите за икономическото развитие на България спада до най-ниското си ниво за последните 6 години и е сравним с нивата от началото на икономическата криза през 2008 година.

Това сочат данните от последното изследване на общественото мнение, проведено от екип на Институт "Отворено общество" – София в периода 16 юни – 6 юли 2014 г. сред 1167 души.

още

Публично съобщение за ценови предложения

14.07.2014

Институт "Отворено Общество" – София обявява публично съобщение за ценови предложения на основания чл. 9 ал. 2 от ПМС 118/20.05.2014 с предмет: Изработка на интернет базирана платформа за видео споделяне с прогнозна стойност на услугата 1900 лв. без ДДС.

още

Публично съобщение на ИОО – София за ценови предложения

11.07.2014

Институт "Отворено Общество" – София обявява публично съобщение за ценови предложения на основания чл. 9 ал. 2 от ПМС 118/20.05.2014 с предмет: Печат и разпространение на картички с прогнозна стойност на услугата 3000 лв. без ДДС.

още

Правна програма на Институт "Отворено общество" – София
обявява платена позиция за стажант-изследовател

07.07.2014

Правна програма на Институт "Отворено общество" – София търси кандидати за една 6 месечна платена позиция за стажант-изследовател в областта на обществените политики за насърчаване на равенството (Equality Policies).

През 2014-2015 година Институт "Отворено общество" - София е една от 26-те организации, които са избрани за участие в Think Tank Young Professional Development Program на the Think Tank Fund към мрежата от Фондации +Отворено общество".

още

Кръгла маса "Условия за приложението на чл. 7 от Договора за ЕС"

24.06.2014

Какви действия или бездействия от страна на държавите-членки могат да представляват нарушение на чл. 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС)? Как и кой установява факта на нарушението? Как може да се развие процедурата по чл. 7 от ДЕС? Трябва ли и как Европейската комисия да наблюдава състоянието на правовата държава в държавите-членки на ЕС?

Това са част от въпросите, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на тема "Условия за приложението на чл. 7 от Договора за Европейски съюз".

още

Учредяване на Национална експертна асоциация
за социални и интеграционни политики

20.06.2014

На 19-20 юни 2014 г. в община Вълчедръм беше проведена обучителна среща на тема "Политики за междуинституционално сътрудничество на общинско и регионално ниво в областта на социалната политика – образование, социални услуги и интеграция на ромите в администрацията". Тя се осъществи с подкрепата на Институт "Отворено общество" - София, Националното сдружение на общините в Република България и МЕРИ – България.

още

Резултати от фотоконкурс "Виждам те – Виж ме"

10.06.2014

Приключи фотоконкурсът "Виждам те – виж ме". Неговата цел беше да покаже позитивната страна на живота на българите и ромите заедно. Общо в двете категории на конкурса – "Индивидуална снимка" и "Фоторазказ" - получихме над 160 фотографии от всички краища на България, както и от участници извън страната. Някои от фотографиите са правени с професионални камери, други са обработвани със софтуер, трети са правени с телефон, четвърти с - неясно какви устройства, но всички снимки имат послание.

още

Конференция "Визии за Европа"

16.05.2014

"Европейският проект не бива да се приема като даденост, особено в момент на силно изразен евроскептицизъм, породен от кризата. Постиженията на Европа трябва непрекъснато да се надграждат, а това може да стане само с помощта на гражданското общество". Това каза Саша Безуханова, основател на гражданската платформа за дебати MoveBG, при откриването на конференцията "Визии за Европа".

още

"Отворено общество" набира анкетьори
за град София и София-област 

15.05.2014

Във връзка с провеждането на поредица от представителни проучвания, социологическият екип на Институт "Отворено общество" – София търси подходящи анкетьори за град София и София-област.

Предлаганата заетост е дългосрочна и е обвързана с изпълнение на конкретни задачи. Заплащането е съответно на изпълнението на конкретното задание.

На одобрените лица ще бъде предложен граждански договор.

Кандидатите трябва да изпратят автобиография и мотивационно писмо в срок до 25.05.2014 г.

още

Институт "Отворено общество" – София организира фотоконкурс

12.05.2014

Каним Ви да погледнете през обектива живота на българите и ромите заедно в България. Как можем да живеем заедно? Какво ежедневие споделяме? Къде се срещаме и къде се разминаваме? Познаваме ли се? Можем ли да мечтаем заедно?

Институт "Отворено общество" – София организира фотоконкурс, озаглавен "ВИЖДАМ те – ВИЖ ме". В могат да участват със свои снимки както професионални фотографи, така и любители. Снимките ще бъдат оценяване от тричленно жури, състоящо се от специалисти съответно в областите на визуалните изкуства, комуникациите и ромската интеграция. Снимките ще бъдат класирани в две категории - индивидуални снимки и фоторазказ, като победителите в съответните категории ще получат парична награда в размер на 500 лева.

още

Институт "Отворено общество" – София обявява публична покана
за участие в процедура за избор на независим одитор

07.05.2014

Фондация Институт "Отворено общество" - София - Оператор на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г. обявява публична покана за участие в процедура за избор на независим одитор с предмет на възлагане: "Извършване на договорени процедури за проверка на финансови отчети на бенефициенти по проекти, финансирани в рамките на Първия конкурс по Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г."

още

Нов срок за кандидатстване за стажантска програма за роми
"Мост към кариерното развитие"

01.05.2014

Посолството на Съединените американски щати в София обявява нов краен срок за кандидатстване за стажантската програма за роми "Мост към кариерно развитие". Срокът за подаване на документи се удължава до 9 май 2014 г.

още

Представянето на България в информационното табло на EС
в областта на правосъдието за 2014 г.

28.04.2014

Институт "Отворено общество" - София, в партньорство с Министерството на правосъдието, организира конференция на тема "България в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието".

Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието е информационно средство, което обобщава и популяризира обективни и сравними данни за качеството, независимостта и ефикасността на правосъдните системи във всички държави членки и има за цел да подпомага ЕС и държавите членки за постигане на по-ефективно правосъдие.

още

Гласувайте като европейци.
Информационна кампания за изборите за ЕП

24.04.2014

Над 1 милион българи живеят в други страни от Европейския съюз. Като европейски граждани, те имат правото да избират и да бъдат избирани на изборите за Европейски парламент във всяка страна от ЕС.

Институт "Отворено общество" – София стартира кампания, която си поставя за цел да информира българските граждани, живеещи в чужбина или в България за изборите за Европейски парламент (22-25 май 2014 г.) за това кога, къде и как могат да гласуват.

още

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us