ИОО е за нова процедура за определяне на номинацията
на българския съдия в Европейския съд по правата на човека
08.10.2007

Правна програма на Институт "Отворено общество" – София настоява да се организира изцяло нова процедура за определяне на номинациите на български съдия в Европейския съд по правата на човека. В специално свое становище Правна програма заявява, че конкурсът е най-удачната форма за избор, която ще разсее съмненията за задкулисни уговорки. "Самата процедура трябва да е стабилна, а не да се прилага различна процедура при всеки избор. За това най-удачно е тя да бъде фиксирана в закон или акт на Министъра на правосъдието", се казва още в позицията на Правна програма. Тя настоява процедурата да съдържа гаранции за публичност, както и възможност за публично изслушване на номинираните кандидати за съдии в ЕСПЧ.

Пълният текст на позицията на Правна програма на Институт “Отворено общество” – София можете да намерите тук. Програмата прилага и справка за правната уредба по номинирането на кандидати за съдии в Европейския съд по правата на човека.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us