Седмица на отворените врати в полицейските управления
04.10.2007

Институт "Отворено общество" – София осъществява в България световната инициатива "Седмица на отворените врати в полицейските управления", която се провежда заедно с полицията и гражданските организации по целия свят. През тази седмица гражданите посещават полицейските управления в повече от 20 държави, за да оценят качеството на предоставяните услуги. Гражданите използват специален въпросник за посетители в полицейските управления, който съдържа пет области на наблюдение - обществена насоченост на РПУ, състояние на материалната база в РПУ, еднакво отношение към гражданите, прозрачност и отчетност и условия за задържане в РПУ.

"Седмицата на отворените врати в полицейските управления" е проект на международната организация Алтус. В България "Седмицата на отворените врати в полицейските управления" се осъществява с помощта на доброволците по проект "Гражданско наблюдение в полицията" на Институт "Отворено общество" – София. Екипи от наблюдатели от София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен ще осъществят посещения в РПУ в групи от 5 човека. Предвижда се в периода 29.09 – 5.10.2007 година да бъдат осъществени общо 10 посещения в РПУ-тата в различните градове по проекта.

Седмицата на отворените врати в полицейските управления дава възможност на обществото да се запознае и оцени услугите, които се предоставят в полицейските управления. От своя страна, търсейки начини да подобри услугите, които предоставя, полицията ще извлече полза от посещенията като използва резултатите от въпросниците.

Алтус ще обяви полицейските управления, които посетителите за оценили най-високо и ще сподели техния опит по света.

Очаквайте доклада за България през месец ноември, а регионалният доклад за Европа през януари 2008 г.

За повече информация – www.altus.org

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us