Дискусионен форум в Омуртаг в навечерието на
Международния ден на ромите
07.04.2015

По покана на Община Омуртаг екип на Програма "Управление и публични политики" на Институт "Отворено общество" – София взе участие в местния "Дискусионен форум - 2015" на тема "Истинската помощ за интеграцията е образованието на децата". Форумът бе организиран по случай Международния ден на ромите 8 април.

Заместник-кметът Радка Рашева приветства участниците и партньорите на общината от Институт "Отворено общество" - София, Фондация "Фридрих Науман" - регионален офис гр.София и Регионалния инспекторат по образованието – гр.Търговище, а децата от II НУ "Васил Левски" - Омуртаг представиха фолклорни изпълнения на български и ромски език.

 

Тяхната съдба да ходят на училище, да творят и да се развиват в образователната система е трудно да бъде споделена от 11-годишната Фатме. Случаят с момичето от търговищкото село Стража, което мечтае да стане лекарка, но е в риск от отпадане от училище още в 5 клас заради дълбоката бедност на неговото семейство, беше във фокуса на форума и презентациите на участниците.

 

На срещата беше представена местната политика и анализи за отпадането на учениците в региона. Търговищка област е втората в страната, най-силно засегната от преждевременното напускане на образование и ниския обхват на децата в предучилищно образование.

Дискусиите се съсредоточиха върху предложенията на неправителствени организации за промени в новия законопроект за предучилищното и училищното образование, така че да се гарантират равни достъп и качество на образованието за всички деца.

 

В заключителната сесия на форума участниците споделиха добри практики и обсъдиха възможностите за повишаване на отговорностите и ресурсите за осъществяване на цялостна местна политика за превенция на отпадането, образователна интеграция и преодоляване на образователните неравенства.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us