България е пионер с нов подход за класация на университетите
01.10.2012

"Уроци от чужбина: България е пионер с нов подход за класация на университетите". Под това заглавие NBC News публикува репортаж от The Hechinger Report, посветен на висшето образование в България и Рейтинговата система на висшите училища у нас.

"Мисля, че това е най-прозрачната и ясно структурирана университетска рейтингова система, която някога съм виждал. Това наистина е голяма крачка напред", казва пред изданието Сайръс Рийд, бивш зам.-ректор на Американския университет в България (вече покойник). Според Рийд системата е "много по-напредничава от популярната американска класация U.S. News & World Report, защото "тя разкрива точния начин на получаване на данните и позволява на потребителите сами да работят с тях".

Системата съдържа надеждни данни за доходите на студентите след завършването им. "В много страни такава информация е трудно достъпна дори в държавните агенции", казва Боян Захариев, програмен директор в Институт "Отворено общество", който е част от екипа, разработил рейтинговата система. България запазва анонимността на студентите, като използва само агрегирани данни и идентификационен номер, вместо имената им, отбелязва авторът.

Дон Вестерхейден, експерт по студентската информационна система в университета на Твенте в Холандия, участвал като консултант по проекта, смята, че новата българска система заслужава да бъде проучена добре от другите държави, включително от САЩ. Той не познава друга система, която ползва правителствени данни за осигуровките и заетостта, за да оцени какви са доходите на завършилите съответния университет.

Рейнинговата система за висшите училища е проект, реализиран от Институт "Отворено общество" – София, Сирма груп и социологическата агенция МБМД под егидата на Министерството на образованието, младежта и науката.

Тук можете да прочетете пълен текст на "Уроци от чужбина: България е пионер с нов подход за класация на университетите" (на английски език и превод на български).

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us