Macro Watch: Рисковете пред икономиката се запазват
08.04.2012

Външните рискове пред икономиката се запазват и през 2012 година, но не бива да се пренебрегват и вътрешните източници на риск. В тази среда водещо трябва да е благоразумието в икономическата политик, заедно с активността по отношение на мерките за растеж.

Това е мнението на независимите икономисти от групата Macro Watch, изразено по време на днешната дискусия в хотел Радисън на тема “Състояние на икономиката 2012”.

Според част от икономистите рискът от рецесия е много висок. Това носи съответните рискове за бюджета, които изискват контрол върху разходите. Същевременно това не означава само и единствено рязане на капиталови разходи. Други икономисти пък очакват известен растеж на икономиката, но потвърждават голямата несигурност в средата, която се отразява и в несигурност на прогнозите. Във всеки случай е нужна благоразумна и насочена към растежа икономическа политика, вкл. що се отнася до дългосрочни фактори като образование, инфраструктура, институции, съдебна система и иновации.

Рисковете от ново обостряне на дълговата криза в Еврозоната и по-нататъшен ръст на цените на петрола остават високи, а тяхното материализиране може допълнително да забави растежа ни, смятат икономистите от Macro Watch. В този смисъл е изключително важно Министерството на финансите да изготви и публикува план за действие по отношение на бюджета при негативен сценарий тази година, да устои на натиска за предизборно харчене и да подсигури достатъчно отрано ресурса за предстоящите дългови плащания и покриване на дефицита.

Още от констатациите на икономистите от Macro Watch можете да прочетете тук.

Групата, сформирана от Институт "Отворено общество" през 2007 година, периодично прави оценка на състоянието на икономиката, анализира данните и дефинира най-сериозните рискове за страната ни.

Участие в пресконференцията взеха Георги Ангелов (Институт "Отворен общество"), Георги Ганев (Център за либерални стратегии), Лъчезар Богданов (Industry Watch), Димитър Чобанов (УНСС) и Десислава Николова (Институт за пазарна икономика).

Пълен запис на пресконференцията можете да чуете тук.

Видео от пресконференцията, излъчена по Канал 3, можете да гледате тук.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us