Macro Watch: Кризата ще предефинира ЕС,
необходим е реформаторски отговор
27.11.2011

Европейската криза се задълбочава, негативните сценарии за европейската икономика стават все по-вероятни и това изисква незабавен и решителен реформаторски отговор от страна на българското правителство. Това заявиха икономисти от групата Macro Watch по време на дискусията "Европейската криза и мястото на България". Според икономистите сегашната криза фундаментално ще предефинира ЕС, но все още никой не знае в каква посока. България като член на ЕС трябва да е активна, за да защитава политики, които насърчават развитието на ЕС и забогатяването на бедните страни. Ако сме пасивни в европейския дебат, после няма смисъл да се сърдим, че никой не се е съобразил с нас, заявиха анализаторите.

Според тях Европа се движи надолу по спиралата на икономическата и политическата криза, без ясна перспектива за разрешаване на проблемите. Лошите сценарии за бъдещето на европейската икономика стават все по-вероятни, включително що се отнася до оцеляването на Еврозоната и ЕС. Това увеличава рисковете за България и изисква решителен реформаторски отговор.

Държавният бюджет за 2012 трябва да бъде по-консервативен и с повече буфери, за да може да издържи и на най-лошите сценарии. В допълнение, забавените структурни реформи трябва да бъдат рестартирани и извършени в кратки срокове. Реформи са необходими не само в БДЖ и пенсионната възраст, но и в целия публичен сектор - включително що се отнася до инвестиционния климат, бюрократичните пречки, институциите на правовата държава, ограничаване на привилегиите.

Само дълбоки реформи могат да позволят на България да удържи на бушуващата криза и да постигне растеж на инвестициите и работните места. Това се отнася и за останалите европейски страни - в сегашната среда правителства, които не правят реформи, не могат да оцелеят и падат от власт. Страхът от реформи и популизмът биват незабавно наказвани.

Икономистите от Macro Watch казаха още, че кризата в ЕС не е толкова финансова, колкото структурна и решението само с финансови инструменти не е възможно. ЕС има нужда от строги правила, насърчаващи финансовата дисциплина и реформите, а страните които не ги следват трябва да бъдат наказвани, включително с изгонване. В същото време, реформаторските и дисциплинираните страни в ЕС трябва да бъдат насърчавани по всякакъв начин, вкл. чрез по-голям достъп до еврофондове и по-малки вноски в спасителния фонд.

Участие в дискусията, която се проведе в столичния хотел Радисън, взеха Георги Ангелов (Институт "Отворено общество", Георги Ганев (Център за либерални стратегии) (презентацията), Лъчезар Богданов (Industry Watch), Георги Прохаски (Център за икономическо развитие) (презентация), Димитър Чобанов (УНСС) (презентация), Десислава Николова (Института за пазарна икономика)(презентация) и Георги Стойчев, изпълнителен директор на "Отворено общество".

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us