Нова енергия за Европа
14.10.2011

В заключителния ден на международната инициатива "Млади идеи за Европа" ученици от 35-то СОУ "Добри Войников" представиха своите виждания за енергийната политика на обединена Европа. Учениците представиха три политически платформи за Нова енергия за Европа. След гласуване публиката обяви за печеливш манифеста на партия "Независима икономика за Европа", която има за цел насърчаване на бизнеса чрез подкрепа на устойчиви практики и инвестиране във ВЕИ.

България участва за втори пореден път в кампанията "Млади идеи за Европа". В основата на инициативата са четиридневни семинари, на които формираните групи от ученици от държави-членки на ЕС се запознават със структурите и начина на функциониране на европейските институции, на внасяне на предложения и формиране на политики, развиват идеите си за устойчива енергия, която да отговори на бъдещите нужди на Европа. Най-добрите предложения, представени през днешния ден, ще бъдат включени в общ план за действие – "Нова енергия за Европа", който ще бъде представен през декември на Полското Председателство на Европейския съюз.

По време на публичното представяне на българските предложения, организирано в столичното училище "Добри Войников" присъстваха г-жа Ваня Кастрева, началник РИО София; г-н Волфганг Вендел, директор на икономическия отдел на немското посолство в София, г-н Хабенбахер, координатор на немските езикови дипломи в България, г-жа Мона Хинц от Фондация Робърт Бош и Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" – София.

"Млади идеи за Европа" е инициатива на Фондация "Роберт Бош", предназначена за ученици от 9ти до 12ти клас. Тя цели създаването на пан-европейска мрежа, която да даде възможност на млади хора от Европейския съюз активно да участват в диалог за бъдещето на Европа.

Партньор на проекта в България е Институт "Отворено общество" – София.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us