Пресата: Полицаите не обясняват на задържаните
какви са правата им
30.09.2011

"Все още в много районни полицейски управления в страната полицаите не разясняват докрай правата на задържаните. Това е предпоставка за сериозни нарушения, включително превишаване на законно установения срок за задържане от 24 часа". Това е един от акцентите в публикацията на вестник Дневник по повод представения от Институт "Отворено общество" окончателен доклад по проект "Гражданско наблюдение в полицията". Вестникът цитира частта от доклада, в която наблюдателите констатират частично влошаване на показателите "достъп до правна помощ" и "осигуряване на храна". "Все още има полицаи, които разубеждават задържаните да търсят адвокатска защита или се оправдават с лимити на изходящите телефонни обаждания", пише Дневник.

"Задържаните се разпитват в кабинети или други помещения, които не са предназначени за тази цел, тази практика е в нарушение на нормативните изисквания и създава предпоставки за злоупотреба със сила от страна на полицейските служители", пише електронното издание Mediapool, позовавайки се на доклада на "Отворено общество". Агенция Фокус пък цитира данните за намалели случаи на злоупотреба със сила в местата за задържане. "Това обаче не означава намаление на полицейското насилие като цяло, тъй като наблюдателите имат достъп само до ограничен брой помещения в РУП и често има обективни пречки за провеждане на конфиденциални интервюта със задържаните", пише Фокус, цитирайки координатора на проекта Звезда Ванкова.

"Ченгетата – майстори по неволя", пише електронното издание Vsekiden. "Поради лошата материална база в местата за задържане, полицаите са принудени да ги ремонтират със собствени средства. С лични пари родните униформени оправяли тоалетните, кабинетите си, както и местата за задържане", пише изданието.

Още информация за основните акценти от доклада по проект "Гражданско наблюдение в полицията" можете да прочетете тук.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us