МВР: Гражданското наблюдение в полицията
прави системата на МВР по-отворена
29.09.2011

"Инициативи като тази за гражданско наблюдение в полицията ще направят МВР малко по-отворена система". Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по време на публичното представяне на доклада на Институт "Отворено общество" по проект "Гражданско наблюдение в полицията". Според Вучков мониторингът в местата за задържане в Районните управления на полицията (РУП), осъществен от доброволци, ще накара МВР да действа по-ефективно.

Подобна теза защити и Милчо Енев, директор на Главна дирекция "Охранителна полиция" в МВР. "В резултат на наблюдението служителите на министерството свикнаха, че територията на РУП не е само на МВР, но и на гражданите. Действията на гражданските наблюдатели промениха манталитета на полицаите. Те свикнаха с идеята за отчетност, която трябва да се дава пред обществото", каза комисар Енев.

Координаторът на проекта Звезда Ванкова, която представи основните изводи от доклада, спря вниманието на продължаващите нарушения на правата в местата за задържане в РУП. Основните от тях са свързани с практиката на т.нар. "разузнавателна беседа" със задържания, която в много случаи не се осъществява в местата за разпит и не е регламентирана от Закона за МВР; с неизчерпателното запознаване с правата на задържаните; с непознаването на инструмента за безплатна правна помощ; със случаите, в които полицаи разубеждават задържани да търсят адвокатска защита; с лошата материална база в РУП и т.н. Доброволците по проекта Бистра Иванова и Ралица Стойнова пък представиха основните препоръки на наблюдателите за подобряване на условията в РУП. Комисар Енев пое ангажимент тези препоръки, както и самият доклад, да бъдат представени на следващото заседание на Комисията по правата на човека в МВР.

Участие в дискусията взеха и Националният омбудсман на страната Константин Пенчев, прокурорът от Върховна касационна прокуратура Пламен Пачев, председателят на Националното бюро за правна помощ Вася Илиева, представители на гражданските наблюдатели и др.

Проект "Гражданско наблюдение в полицията" се осъществява от Институт "Отворено общество" – София по одобрена от Главна дирекция "Охранителна полиция" методология.

Още по темата можете да прочетете тук.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us