Конституционен съд – Юриспруденция 1997-2006
13.07.2011

"Конституционен съд - Юриспруденция 1997-2006 г." предлага нов поглед върху практиката по прилагането на Конституцията, който е адекватен на значението й в правната ни система, на ролята и мястото на Конституционния съд в съвременна България."

Това каза конституционният съдия Красен Стойчев при представянето на "Конституционен съд – Юриспруденция 1997–2006" – издание на Институт "Отворено общество" – София. Представянето, организирано от "Отворено общество", Съюза на юристите в България и Обществото на конституционните съдии с изтекъл мандат съвпадна с двадесетата годишнина от приемането на Конституцията на страната. Бившият конституционен съдия Пенчо Пенев пък говори за проблемните въпроси, свързани с компетентността на Конституционния съд. В последвалата дискусия председателят на КС Евгени Танчев припомни историята около създаването на Закона за КС и изложи своите аргументи по отношение на една от най-дискутираните напоследък теми – конституционната жалба. Запис от изказването на Евгени Танчев можете да чуете тук.

Изданието е втора част на публикуваното през 1997 година издание на COLPI "Конституционен съд – Юриспруденция 1991–1996 г."

Годишнината от приемането на българската Конституция е темата на предстоящия брой на Политики – електронно издание на Институт "Отворено общество" – София.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us