Пресата: Цената на сигурността и правосъдието е висока,
но не си струва
18.06.2011

Разходите на държавата за правосъдие и сигурност за високи, но не се отплащат. Това е основният извод от мащабно изследване за цената на правосъдието в България, направено от Правна програма на Институт "Отворено общество" за периода от 2009 г. до 2011 г, пише вестник Дневник. Основните изводи в доклада, представен на 17 юни са, че и МВР, и съдебната система харчат почти всичките си пари за издръжка на твърде многоброен персонал. Така реално инвестициите, които могат да подобрят работата им, са много ниски. Освен това има сериозни разлики в натоварването между регионални структури на МВР, прокуратурата и съда и това демотивира полицаите и магистратите, пише още Дневник.

Цената на правосъдието в България е тема на броя за седмичника Капитал, който също се позовава на данни от изследването на "Отворено общество". В анализ, озаглавен "Любимият динозавър" вестникът пише: "Какво според вас би се случило с едно предприятие, ако имаше най-високите разходи в сектора, най-големият щат, най-разпадащата се и остаряла база и абсолютно неизмерваема ефективност? Щеше да фалира, без никакво съмнение. Освен ако не е е монополист. Или е МВР."

"Досега всички подозирахме, че бюджетът на МВР е раздут и управляван неефективно. Тази седмица обаче съмненията бяха подплатени от Институт "Отворено общество" с изследване на разходите за полиция, вътрешен ред и сигурност", пише още авторът на анализа. В друг материал, озаглавен "МВР АД", Капитал пише: "Ако вътрешното министерство беше търговско дружество, то трябваше да е… холдинг с дъщерни фирми. Въпреки че видимо изпитва затруднения, за да управлява бюджета си, МВР има собствени приходи, развива търговска дейност и е едноличен собственик на три дружества."

"България харчи най-много в ЕС за полицаи и прокурори, но те се ползват с "най-ниското доверие в сравнение с всички останали страни-членки". В резултат гражданите и бизнесът, от чиито данъци се издържат правоохранителните органи, плащат отделно за частна охрана и правна защита", пише на първа страница вестник Сега. Подобен е и акцентът на вестник 24 часа по темата. "България е на първо място в ЕС по финансиране на МВР и прокуратурата и на седмо място в Съвета на Европа по парите, които отделя за съдилища. Доверието обаче в тези институции продължава да е много ниско. Остава висок броят на тежките престъпления, както и делът на несоъбщените на полицията криминални деяния", пише още вестникът.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us