България води умерено благоприятни политики
по отношение на интеграцията на имигранти
20.04.2011

България заема 26-то място от общо 31 страни, изследвани в рамките на Индекса за политики за интеграция на мигранти MIPEX. Това сочат резултатите от проучването "Политики за интеграция на мигранти – Индекс III", което беше представено на конференция днес. Според доклада политиките, които България води по отношение интеграцията на мигранти, са "умерено благоприятни".

Звезда Ванкова (Институт "Отворено общество" – София), която представи основни акценти от доклада заяви, че най-проблемните области по отношение на интеграцията на имигранти от трети страни в България са ограничения достъп до образование, гражданство и възможности за политическо участие. При показателя Образование, който отразява степента на отвореност на националната образователна система към спецификите на имигрантските общности, България е класирана на предпоследно 30-то място с 15 от общо 100%.

На другия полюс е представянето на страната ни по показателя Защита от дискриминация, където България е класирана на 6-то място с 80 от общо 100%. Същевременно обаче Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, предупреди, че в България продължава да има мигрантски общности, които са обект на дискриминация. Става дума за общности с различен цвят на кожата, различно вероизповедание и различна националност. Той очерта и сферите, в които представители на тези общности са обект на дискриминация: достъп до гражданство, достъп до пазара на труда, наказателното правораздаване. Подбуждането към насилие и омраза у нас остава като цяло безнаказано в безпрецедентни спрямо европейските практики мащаби, заяви Кънев.

По време на конференцията, организирана Институт "Отворено общество" – София с подкрепата на Британски съвет, Томас Хъдълстън (Група за миграционни политики, Брюксел) представи методологията на изследването и основните изводи за България в сравнителен план с останалите държави – обект на проучването. В конференцията участваха още Константин Пенчев, Омбудсман на Република България, Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на ЕК в България, Тони Бъкби, Директор на Британски съвет, представители на министерствата на труда и социалната политика и на правосъдието, както и представители на академичната общност и на различни неправителствени организации.

Пълен запис от конференцията можете да чуете тук.

MIPEX III не е изследване на миграцията, той се занимава с интеграцията на законни мигранти. С него не се изследва увеличаването или намаляването на притока на мигранти, а се обръща внимание на добрите практики за законно пребиваващите в държавата.

Индексът се финансира съвместно с Европейската общност по линия на Европейския интеграционен фонд. Британски съвет осигурява управлението на проекта по инициативата, с водещия партньор изследовател – Групата за миграционна политика. Над 37 партньори на национално ниво дадоха своя принос за изследването на Индекса. Институт "Отворено общество" – София е национален партньор на MIPEX за България.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us