Конференция "България в Индекса за политики
за интеграция на мигранти MIPEX"
20.04.2011

Институт "Отворено общество" – София, с подкрепата на Британски съвет, организира конференция на тема "България в Индекса за политики за интеграция на мигранти MIPEX".

Индексът сравнява интеграционните политики на 31 държави в Европа и Северна Америка. България и Румъния са включени в Индекса за първи път. България е класирана на 26-то място, като нейните политики за интеграция на имигранти са оценени като умерено благоприятни. Същевременно България е класирана на 6-то място по показателя Защита от дискриминация, който оценява националната законодателна рамка, хармонизацията с Европейското право и наличието на специализиран орган. При показателя Образование, който отразява степента на отвореност на националната образователна система към спецификите на имигрантските общности, България е класирана на предпоследно 30-то място. От всички изследвани държави само Унгария е класирана по-ниско.

Пълния текст на доклада "Политики за интеграция на мигранти – Индекс III" можете да прочетете тук.

Участие в конференцията, която ще се проведе на 20 април, сряда, в столичния хотел Радисън, ще вземат Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на ЕК в България, Тони Бъкби, Директор на Британски съвет, България, заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, заместник-министърът на труда и социалната политика Красимир Попов, Константин Пенчев, Омбудсман на България, председателят на БХК Красимир Кънев, представители на държавната администрация, на академичната общност и на различни неправителствени организации.

Програмата на конференцията можете да откриете тук.

MIPEX III не е изследване на миграцията, той се занимава с интеграцията на законни мигранти. С него не се изследва увеличаването или намаляването на притока на мигранти, а се обръща внимание на добрите практики за законно пребиваващите в държавата.

Индексът се финансира съвместно с Европейската общност по линия на Европейския интеграционен фонд. Британски съвет осигурява управлението на проекта по инициативата, с водещия партньор изследовател – Групата за миграционна политика. Над 37 партньори на национално ниво дадоха своя принос за изследването на Индекса. Институт "Отворено общество" – София е национален партньор на MIPEX за България.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us