Пресата: Домакинствата се оттласкват от дъното с бавно пълзене
12.04.2011

"Домакинствата се оттласкват от дъното с бавно пълзене". Това е заглавието във вестник Дневник, който цитира данни от социологическото проучване на Институт "Отворено общество" и Световната банка за ефектите на икономическата криза върху българските домакинства. През март тази година делът на домакинствата, които заявяват, че са засегнати от кризата, намалява до 23% от над 28% година по-рано. Сегашното равнище обаче е сходно с есента от 2010г, когато е било 24 на сто. "Според авторите на изследването това означава, че през есента е имало известно подобрение на ситуацията за българските семейства, а сега се отчита по-скоро стагнация. "Домакинствата са усетили дъното и са се оттласнали от него, но не с отскок, а с бавно пълзене", казва изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев, цитиран от Дневник.

"За 16% от домакинствата няма измъкване от бедността", пише вестник Сега. "Негативното влияние на икономическата стагнация върху домакинствата вече е забавило ход, но въпреки това българите, особено най-бедните, масово продължават да пестят от жизненоважни лекарства и прегледи, както и от храна", пише вестникът.

Домакинствата продължават да са сериозно притиснати от икономическата криза, въпреки появата на сигнали за начало на възстановяването, пише електронното издание Mediapool.bg. “Загуба на работа, намалени доходи, лишаване от храна и здравни услуги, бавене на вноски за ипотеки и стопяване на спестяванията продължават да са проблеми за българските семейства, макар и в по-малка степен спрямо миналата година”, уточнява изданието.

Според вестник Труд най-впечатляващият резултат от изследването е фактът, че 7 на сто от хората у нас не се хранят редовно, защото парите не им стигат. Сред най-бедната една пета от домакинствата повече от половината са намалили консумацията на храни, а 20 процента пропускат хранения поради липса на средства, пише вестникът.

Проучването на ефектите на икономическата криза върху българските домакинства, което беше представена на 11 април 2011, се осъществява съвместно от ИОО-София и Световната банка и се базира на интервюта с членове на представителна за страната извадка от 2400 домакинства. Първият етап от проучването беше осъществен в периода февруари-март 2010 г., вторият - през септември-октомври 2010 г., а третият – през февруари-март 2011 г.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us