Правни стандарти и способи за административна
и съдебна защита на ползвателите на здравни услуги
06.04.2011

Едва два процента от ползвателите на здравни услуги в България са потърсили защита от съда заради нарушени права. Основните причини да не се търси защита от съдебната система е че "съдебното производство е бавно и скъпо" (според близо 43 процента от анкетираните) и че "съдебната система е също толкова корумпирана, колкото и здравната" (за 41 процента от анкетираните).

Това каза д-р Алексей Пампоров, който представи данни от социологическо проучване пред участниците в семинара "Правни стандарти и способи за административна и съдебна защита на ползвателите на здравни услуги". За разлика от други държави, в които съдът се превърна в катализатор на промените в здравеопазването и образованието, в България той не успя да се наложи като играч в областта на здравните реформи, подчерта Иванка Иванова, директор на Правна програма в Институт "Отворено общество" – София. Причините за това, според адвокат Илиана Савова (Български хелзинкски комитет) се коренят в Конституцията на страната, където законодателят, вместо да гарантира правото на здраве, е вменил задължението за здравно осигуряване. Савова, която представи доклад за нормативната уредба по темата, подчерта, че по същество здравноосигурителните вноски не се различават от застрахователните премии с изключение на това, че са задължителни за българските граждани.

Тук можете да намерите пълен текст на доклада "Правни стандарти и способи за административна и съдебна защита на ползвателите на здравни услуги".

Семинарът, организиран от Институт "Отворено общество" – София, беше предназначен за юристи, които специализират в областта на защитата на здравните права на гражданите и адвокати, които работят със специализирани пациентски организации.


Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us