Световната банка:
Кризата лишава българите от лекарства и образование
18.03.2011

Икономическата криза се е отразила особено тежко върху жизнения стандарт на населението на България, като голяма част от хората са били принудени да свият разходите си за жизненоважни грижи като например здравето. Те са лишили децата си от допълнително образование пак поради свитите доходи.

Това пише електронното издание Mediapool.bg, позовавайки се на последния доклад на Световната банка "The job crisis. Household and government responses to the Great recession in Eastern Europe and Central Asia". Данните в частта за България се базират на резултатите от мащабно социологическо проучване, осъществено съвместно в Институт "Отворено общество" – София.

България е сред страните в Източна Европа, в които икономическата криза е нанесла най-голям удар върху хората, а след идването си на власт правителството на ГЕРБ е засилило негативния ефект, намалявайки разходите за здравеопазване и образование. Това пише вестник Дневник, цитирайки доклада на Световната банка. На пръв поглед безработицата не е особено голяма, но хората страдат от масово обедняване. Броят на тези, чиито доходи са намалели, е 6 пъти по-голям от съкратените заради икономическата криза, пише още вестникът.

В доклада се казва още, че по-бедните в България са били принудени да прибегнат до "рискови стратегии" за оцеляване, като 36% от по-бедното население на страната са престанали да купуват предписаните им от лекуващия доктор лекарства, пише от своя страна Стандарт.

Данните от социологическото проучване за ефектите от икономическата криза върху българските домакинства бяха представени на пресконференция на "Отворено общество" през февруари тази година. В момента социологическият екип на Института завършва третата вълна от изследването. Резултатите от него ще бъдат оповестени в края на месеца.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us