Емигрантските пари са повече от
усвоените средства от еврофондове
22.09.2010

Парите, които български емигранти превеждат в страната си са повече от усвоените средства от европейски фондове. Тази констатация, направена по време на вчерашната конференция на Институт "Отворено общество" – София, представлява основен акцент в публикациите на пресата.

"Постоянно живеещите българи в чужбина пращат около 600-700 млн. евро годишно, като сумата се запазва през годините. Поради това тези финансови потоци продължават да оказват стабилизиращо влияние върху макроикономиката и домакинските бюджети", пише вестник Дневник, цитирайки Георги Ангелов, старши икономист на "Отворено общество".

Подобен е фокусът и на публикацията в Mediapool. "В условията на криза и намаляващи инвестиции парите на българските емигранти допринасят съществено за финансовата стабилност в България", пише електронното издание. Mediapool уточнява, че изпращаните от емигрантите пари се използват основно за храна, сметки и медицинско обслужване.

"Кризата не е върнала българите зад граница по родните им места", пише вестник Пари. Причината за това е все още голямата разлика в заплащането, казва директорът на "Отворено общество" Георги Стойчев, цитиран от вестника. Електронното издание Darik News уточнява, че работните заплати у нас са 14 пъти по-ниски от тези страните-членки на ЕС. "Въпреки кризата и нарасналата безработица в другите държави значителна част от българските емигранти продължават да стоят в приемащите страни, тъй като очакват по-добри перспективи, отколкото в България", пише изданието.

"Нетната миграция в България остава все още отрицателна, което означава от страната излизат повече хора, отколкото влизат", пише Vesti.bg. В същото време изданието констатира, че емиграцията, макар и да остава значима, започва да спада, а имиграцията, макар и все още незначителна, бележи ръст.

Цитираните данни бяха представени по време на конференцията "Тенденции в трансграничната миграция на работна сила и свободното движение на хора – ефекти за България", организирана от Институт "Отворено общество" – София.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us