Пресата: МВР става по-прозрачно
20.01.2010

За първи път през последните 20 години МВР оповести данни за числеността, структурата и щата си. Информацията, която доскоро беше секретна, беше представена по време на конференцията "Какво (не) знаем за МВР", организирана от Институт "Отворено общество" – София и Програма Достъп до информация.

"През последните 20 години МВР беше шампион по непрозрачност в сравнение с другите европейски държави-членки на ЕС", казва изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев, цитиран от агенция Фокус. Вътрешният министър Цветан Цветанов пък заявява, че "прозрачността е в основата на цялата политика на МВР, защото възможността данъкоплатците да знаят съвсем точно къде отиват парите им, е една от формите на демократичното общество", пише вестник Труд.

Разсекретената информация ще запълни празните полета в статистиката на Евростат, където единствено срещу името на България досега нямаше данни за броя на полицаите, пише вестник Дневник. По време на конференцията стана ясно, че на 100 000 души население у нас се падат 352 полицейски служители. За сравнение в Германия те са 324, в Испания – 475, в Унгария – 425, отбелязва вестникът.

Електронното издание Mediapool цитира вътрешния министър Цветанов, според когото през последните 6 месеца общественото доверие към правоохранителните органи се е повишило. Това твърдение обаче контрастира с данните, оповестени по време на конференцията. Според тях доверието на гражданите в българската полиция е най-ниско в сравнение с останалите страни от ЕС.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us