61 170 са служителите в МВР
19.01.2010

Численият състав на МВР възлиза на 61 170 души. Броят на служителите в полицейски правомощия е 30 707, като 3 846 от щатните бройки до този момент не са запълнени. Това означава, че в момента на 100 000 души население се падат 352 полицаи.

Това са само част от току-що разсекретените данни, които заместник-министърът на вътрешните работи д-р Веселин Вучков оповести по време на конференцията "Какво (не) знаем за МВР". Над 90% от полицейските служители работят в Областните дирекции на МВР, докато останалите са разпределени в Главни дирекции "Досъдебно производство" (86), "Охранителна полиция" (1 710), "Криминална полиция" (1 073) и Дирекции "Вътрешна сигурност" (84) и МОПС (102). (Още акценти от презентацията на д-р Вучков можете да намерите тук.)

"След повече от 20 години на пълна непрозрачност относно числения състав и структурата на МВР, днес правим важна крачка напред", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов при откриването на конференцията. Цветанов заяви, че до днес дори самите служители на министерството не са били наясно със състава на ведомството, доколкото тази информация е била класифицирана. Министърът изтъкна, че обработката на данните е отнело около 3 месеца, но че сега информацията е прецизирана и съобразена с методиката на Евростат.

По време на конференцията, организирана от Институт "Отворено общество" и Програма Достъп до информация, бяха представени основни акценти от изследването на двете организации "Какво (не) знаем за МВР". Иванка Иванова, директор на Правна програма в "Отворено общество" заяви, че МВР харчи годишно близо 1 милиард лева, но същевременно полицията в България се ползва с най-ниско доверие сред гражданите в сравнение с останалите страни-членки на ЕС.

Разсекретените данни за структурата и състава на МВР е само първата крачка, заяви заместник-министър Вучков. Той допълни, че крайната цел на новото ръководство на министерството е съвсем скоро "срещу всяка щатна бройка в интернет да се появят и имена и телефони за връзка", така че институцията да стане съвсем прозрачна и полезна за обществото.

Всички разсекретени данни от МВР данни са достъпни в приложения zip file.

Пълен запис от конференцията можете да чуете тук.

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us