Много пари, малко смисъл
20.05.2009

Съдебната власт получава все повече пари, а дава все по-малко резултати. Това е основният медиен акцент от вчерашната дискусия, организирана от Министерството на правосъдието и Институт "Отворено общество" – София. На нея беше представена Оценка на изпълнението на стратегията за реформа в съдебната система, както и анализа на "Отворено общество" "Цената на правосъдието".

"Много пари, резултати хилави", пише вестник Труд. "Парите за правосъдие на нараснали в пъти, но то не е станало по-добро, по-качествено и по-достъпно за гражданите. Обратното, доверието в съдебната власт пада", подчертава вестникът. Подобна теза извежда и вестник 24 часа, който цитира икономистът на "Отворено общество" Георги Ангелов. "България е на първо място в ЕС по брой прокурори и полицаи на глава от населението и е между петте страни, в които се отделят най-много пари за обвинението. За сметка на това доверието на гражданите в съдебната система и МВР е най-ниското спрямо това на хората от Евросъюза."

"Прокуратурата всяка година внася едно и също количество обвинителни актове – около 30 000. В същото време разходите й растат двойно, за да подготви един обвинителен акт", пише в интернет страницата на Дарик радио. "Златните ни правосъдие и вътрешен ред" пък е заглавието на вестник Дневник. "Парите за правосъдие са нараснали над седем пъти през последните 10 години, а доверието в системата е паднало главоломно", пише вестникът. Дневник публикува и таблица със средните заплати в съдебната власт.

Малко по-различен е акцентът в публикацията на Медиапул. Под заглавие "Проблемът на прокуратурата е правната неграмотност" електронното издание цитира шефът на Инспектората на съдебната власт Анна Караиванова. По време на дискусията тя разкритикува остро държавното обвинение, позовавайки се на статистиките, според които най-голямото количество обвинителни актове, вкарани в съда, са за пътно-транспортни произшествия.

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us