Медиите: Правосъдието не работи
21.01.2009

"Правосъдието ви не работи". Този акцент от изказването на европейския комисар Жак Баро фокусира вниманието на повечето от българските медии днес. Баро, който е и заместник-председател на Европейската комисия, говори на конференцията "България в ЕС: Две години по-късно и пътят напред", организирана от Институт "Отворено общество" – София, Центъра за либерални стратегии и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

"Еврокомисар Баро: Съдебната система в България не работи", пише електронното издание Медиапул. Според изданието европейският комисар е бил доста конкретен в критиките си, посочвайки, че „в България малко дела отиват до своя край.”

Подобен и акцентът в материала на вестник "Монитор". "Според него [Баро-б.р.] има спешна нужда от ремонти на Наказателно-процесуалния кодекс, а Наказателният е много остарял."

"Еврокомисията недоволна от съдебната ни система", пише на първа страница вестник "Сега". Според изданието София и Брюксел сериозно се разминават в оценките си за ефективността на съдебната система. Докато Баро остро я критикува, "страната ни отчита пред Брюксел, че е изпълнила 85% от плана с мерки, набелязан в предишния доклад на ЕК".

"Организираната престъпност е отрова, а мафиите водят до извращение и са спирачка за икономическото развитие". Това пише вестник "Новинар", цитирайки изказването на европейския комисар Баро пред конференцията. "Организирана престъпност е отрова. Тя ще пречи на България, докато не бъде изкоренена", пише и електронното издание на Дарик радио, позовавайки се на Баро.

"Брюксел няма намерение да спира мониторинга на България", гласи заглавието на вестник "Дневник". Според изданието европейският комисар индиректно е потвърдил, че мониторингът върху действията на България в борбата с корупцията и организираната престъпност ще продължи, докато не се направят нужните реформи.

"Подкрепата е по-силна от санкциите", пише вестник "Стандарт". Изданието цитира Баро, според когото ЕК не би желала да се пристъпи към налагането на предпазна клауза в областта правосъдие и вътрешен ред.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us