Как гласуваха ромите на местните избори?
16.11.2007

За кого и защо гласуваха ромите на местните избори? Каква е ролята на ромското политическо представителство за мобилизиране на ромския вот? Отговори на тези въпроси търсиха социолози, журналисти и общественици по време на открита дискусия, организирана от клуб "Декада". Участниците в дискусията, проведена в Центъра за култура и дебат "Червената къща", изразиха загриженост от изборната търговия с купуване на гласове на ромската общност. Социологът Живко Георгиев (Агенция Галъп) каза, че този път в купуване на гласове са се включили не само традиционно заподозрените национални партии, но и местните играчи, които са били твърде много. Те са разчитали не на платформи или на политически продукт, а на купуването на гласове. Заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков също изрази тревогата си от използваните по време на местните избори нелегални методи за насърчаване на ромския вот. Той защити тезата за законодателни промени, с които този тревожен феномен да бъде преустановен.

Обобщени резултати за ромския вот на местните избори представи социологът на Институт "Отворено общество" – София Алексей Пампоров (неговага презентация можете да намерите тук.) В дискусията участваха още журналистът от в-к "Капитал" Росен Босев, Виолета Драганова от ПроМедиа, Теодора Крумова от Центъра за междуетнически диалог и толерантност АМАЛИПЕ (вижте приложената презентация) и Димитър Георгиев.

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us