Програми
Кадровата политика в съдебната система

15.05.2009 г.

Има ли изход от порочната кадрова политика в съдебната власт? Този въпрос ще бъде разискван в неделя, 17 май 2009 г., от 11 часа в зала 6 на хотел "Радисън". Няколко водещи неправителствени организации ще коментират безпринципната, според тях, кадрова политика на Висшия съдебен съвет.

В пресконференцията ще вземат участие Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии, адв. Георгица Петкова от Българските адвокати за правата на човека, Юлиана Николова от Европейския институт, Иванка Иванова от Институт "Отворено общество", Рада Смедовска от Фондация РискМонитор и Мария Йорданова от Центъра за изследване на демокрацията.

Пресконференцията е по повод отвореното писмо на Съюза на съдиите в Република България от 11 май 2009 година (пълния текст на писмото можете да намерите тук). В него Съюзът обсъжда избора на нов председател на Софийския апелативен съд и призовава за по-активен граждански контрол върху работата на Висшия съдебен съвет, включително и при назначаването на новите административни ръководители в съдебната система.

Неправителствените организации изразяват своето голямо притеснение от факта, че при вече откритите процедури за промяна на административните ръководители, Висшият съдебен съвет не провежда истинска атестация на кандидатите, а системно дава еднакви оценки на магистрати с очевидно различни качества. Така се запазва възможността за произвол при избора на ръководители в съдебната власт.Освен това, смятат представителите на неправителствените организации, ВСС отказва да разглежда сериозни сигнали за корупция в съдебната власт като се позовава на формални съображения за изтекла давност.

Организациите призовават ВСС да прекрати тенденциозно кадруване в съдебната система, което остро задълбочава хроничните проблеми на българското правосъдие и в крайна сметка лишава гражданите от надеждата за справедливост и ред.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us