Програми
Как да се подобри отчетността и ефективността на прокуратурата

22.10.2008

"Поощряване на отчетността, независимостта и ефективността на прокурорската институция". Това е темата на дискусията, която Институт "Отворено общество" – София, заедно с Асоциацията на прокурорите в Република България организира на 23 октомври (четвъртък) в хотел "Радисън". По време на дискусията ще бъде представено изследване по същата тема, проведено в девет държави, в това число и България. Изследването съдържа анализ на конституционните гаранции и вътрешно-организационните механизми за осигуряване на отчетност и ефективност в прокуратурите в България, Великобритания, Германия, Италия, САЩ, Унгария, Франция, Чили и Южно-африканската република.

Обсъждането на резултатите от анализа има за цел да допринесе за повишаване на отчетността и ефективността на прокуратурата, както и да бъдат предложени различни алтернативни решения за усъвършенстване на работата и преодоляване на съществуващите проблеми, като се ползва опита на други държави.

В дискусията ще участват министърът на правосъдието Миглена Тачева, Камен Михов, председател на Асоциацията на прокурорите в Република България, Мартин Шонтайх, ръководител на проекта от страна на Правна инициатива на Институт "Отворено общество" - Ню Йорк и бивш прокурор от Южна Африка, Йоаким Херман, Професор от Правния факултет на Университета в Аугсбург, Германия и адвокат Йонко Грозев, който е автор на частта за България.

Пълния текст на изследването можете да прочетете тук.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us